
Berberyna
Berberyna to związek chemiczny, pozyskiwany z rośliny o nazwie berberys. Substancja ta zyskuje coraz większą popularność w Europie oraz na całym świecie, w tym przez osoby chorujące na boreliozę i koinfekcję. Dzieje się tak, gdyż spektrum działania berberysu jest ogromne. Świetnie sprawdza się przy leczeniu cukrzycy typu 2, insulinooporności, może korzystnie wpływać na samopoczucie, obniżać poziom cholesterolu oraz zmniejszać jelitowo- żołądkowe objawy boreliozy.
Działanie berberysu:
Berberys ceniony jest ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, hipoglikemiczne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Jednak trzeba wyróżnić również kilka szczególnych cech berberysu:
- zwiększa wytwarzanie SCFA w jelitach. Chroni to błonę śluzową przed uszkodzeniami wywołanymi przez krętki Borrelia oraz łagodzi stany zapalne
- zmniejsza insulinooporność poprzez interakcję z mikrobiotą jelitową
- zwiększa liczebność pożytecznych mikroorganizmów
- wykazuje silne działanie przeciwgrzybicze wobec grzybów z rodzaju Candida
- wpływa korzystnie na barierę jelitową i prowadzi do zmniejszenia przewlekłego stanu zapalnego
- posiada właściwości przeciwbakteryjne, w tym przeciw bakterii Chlamydia pneumoniae. Stosowany jako jedno z głównych ziół w protokole Buhnera na Chlamydię
- działa synergistycznie. Zwiększa efektywność niektórych środków grzybobójczych np. kwasu kaprylowego
- wspomaga usuwanie pasożytów z organizmu, głównie stosowany w przypadku Giardia Lamblia
Sposób użycia:
Ze względu na możliwości oraz preferencję konsumenta zioło w sprzedaży można znaleźć pod kilkoma postaciami:
2. Nalewka alkoholowa
Nalewka roślinna na bazie alkoholu wytwarzana jest przez macerowanie świeżej rośliny w pełnowartościowym alkoholu lub suszonej rośliny w mieszaninie alkoholu i wody. Alkohol jest doskonałym medium do ekstrakcji ziół, a nalewki na bazie alkoholu to najpopularniejsza forma stosowania ziół przez profesjonalnych zielarzy. Maceracja ziół alkoholem sprawia, że składniki aktywne zioła dostarczane się do krwiobiegu szybciej, dzięki czemu nalewka jest szybko działającą postacią przyjmowania zioła.
Dawka: 1 ml x 3-6 dziennie, stężenie 1:2
2. Ekstrakt bezalkoholowy
Nalewka bezalkoholowa przygotowuje się przede wszystkim na bazie gliceryny. Gliceryna stała się popularną alternatywą dla nalewek alkoholowych i jest idealna dla dzieci i osób, które nie lubią lub nie mogą spożywać alkoholu. Gliceryna nie jest jednak tak skuteczna w ekstrahowaniu jak woda czy alkohol. Gliceryna ma tylko około 60% wartości ekstrakcyjnej alkoholu. Glicerat berberysu będzie zatem o 40% słabszy niż nalewka alkoholowa.
Dawka: 1 ml x 3-6 dziennie, stężenie 1:1
3. Zioło kapsułkowane
Kapsułki stały się bardzo popularnym sposobem przyjmowania ziół, ponieważ są łatwą i wygodną formą dawkowania. Jedną z głównych zalet kapsułek jest to, że nie odczuwamy smaku ziół. Dodatkowo przyjmując zioło w postaci zmielonego zioła zamkniętego w kapsułce zażywasz cały materiał roślinny wraz z włóknami roślinnymi. Jednak pamiętaj, że wraz z zamkniętym w kapsułce zmielonego berberysu połykasz również otoczkę kapsułki. Otoczka kapsułki nic nie wnosi do terapii a musi być strawiona przez organizm.
Dawka: stosować 1 kapsułkę 2-3 razy dziennie w trakcie posiłku.
Mielony Berberys można kapsułkować lub przygotowywać z niego nalewki.
Robienie nalewek w warunkach domowych: Najefektywniejsze stężenie to 1:5 na 70 % alkoholu. Czyli 1 część roślin na 5 części alkoholu. 100 g Berberyny zalać 500 ml alkoholu 70 % (aby go przygotować należy rozcieńczyć 365 ml spirytusu z 135 ml wody). Pozostawić 2 tygodnie w ciemnym naczyniu bez dostępu do światła, można też zostawić w zwykłym słoiku, butelce lub naczyniu ale trzymać w zamkniętej szafce by nie było dostępu światła. Codziennie wstrząsnąć by się wymieszało. Po 2 tygodniach przefiltrować, tak by oddzielić rośliny od powstałego wyciągu alkoholowego – można przez lejek albo przez gazę. Przechowywać w ciemnej butelce bądź zwykłej butelce owiniętej folią aluminiową i przechowywać w szafce.
Dawka: ½ łyżeczki nalewki 3-6 razy dziennie
5. Zioło cięte
Zioło cięte to suszona forma berberysu pocięta na mniejsze kawałki. Z zioła ciętego możesz przygotować wywary lub nalewki.
Wywar: zagotować 2/3 szklanki wody i dodać 1 lub 2 łyżeczki kory berberysu. Parzyć przez około 15 min., przecedzić. Zaleca się pić od 2 do 3 filiżanek dziennie.
Przeciwwskazania:
Berberys nie może być stosowany przez kobiety w ciąży i w trakcie laktacji.
Skutki uboczne:
Berberyna zawarta w Berberysie może zwiększać stężenie bilirubiny we krwi , spadek poziomu sodu we krwi lub wywołać lekki światłowstręt.