Liść oliwny

łac.Olea europaea

 

 

Pospolite nazwy:

 

Olive leaf, Liść oliwny, Olea europaea

 

 

Działanie:

Liść oliwny wykazuje silne właściwości przeciwgrzybicze, w tym wobec grzybów z rodzaju Candida i przeciwpasożytnicze, a także przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Wspomaga zwalczenie opornych bakterii i grzybów, gdyż dociera do błony komórkowej mikroorganizmu i ją rozpuszcza, otwierając sobie w ten sposób drogę do zniszczenia patogenu.

Liść oliwny poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego oraz wykazuje działanie przeciwzapalne. Posiada 400% więcej przeciwutleniaczy niż witamina C i dwukrotnie więcej niż zielona herbata. Liść oliwny pobudza pracę układu odpornościowego i pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi (podwyższony poziom cukru we krwi wzmaga wzrost grzybów Candida). Ponadto wpływa na uelastycznienie tętnic, przez co poprawia przepływ krwi i redukuje ciśnienie

 

 

Sposób użycia w kandydozie:

Herbata z liści oliwnych: 1-2 łyżeczek liści zalać 1 szklanką wrzącej wody. Parzyć przez około 15 min., przecedzić i pić od 2 do 3 filiżanek dziennie lub…

Własna nalewka z liści oliwnych: 1 filiżankę liści oliwnych, zalać 2 kubkami wódki. Macerować przez co najmniej 3 tygodni, przechowywać zaciemnionym miejscu i często wstrząsać. Przecedzić. Stosować 28-56 kropli trzy razy dziennie.

 

Przeciwwskazania:

Nie zaleca się stosować standaryzowanego liścia oliwnego u kobiet w ciąży i karmiących piersią.