Dieta przeciwgrzybicza

Dieta przeciwgrzybicza jest niezbędna w walce z kandydozą. Tylko przestrzeganie odpowiedniej, zbilansowanej diety, może pomóc w wyleczeniu i pozbyciu się nadmiaru grzybów Candida z organizmu. Aby osiągnąć sukces, należy równocześnie wyregulować funkcjonowanie mikroflory bakteryjnej w jelitach oraz wzmocnić odporność organizmu. Jest to dieta trudna do stosowania, a stopień jej restrykcyjności zależy od stanu zdrowia, wagi, różnicy w trawieniu i przyswajaniu pokarmów poszczególnych osób.

Walcząc z kandyzozą należy jeść produkty bardzo dobrej jakości, naturalne i nieprzetworzone. Natomiast wyelinować należy cukier, węglowodany, a także mleko i przetwory z niego wyprodukowane. Aby dieta przyniosła wymierne korzyści musi zaspokajać pełne zapotrzebowanie energetyczne danej osoby. Chorzy często stosują zbyt surową dietę i głodzą się, co oczywiście nie jest kluczem do wyzdrowienia i pokonania grzyba. Głodzony organizm staje się bowiem słaby, spada jego wydolność, odporność, a grzybica postępuje, zamiast się cofać. Część chorych podchodzi jednak do diety beztrosko, przestrzegając zasad połowicznie, doprowadzają do spotęgowania objawów choroby lub jej nawrotu. Stosując dietę przecigrzybiczą ważne jest, aby była dobrze dopasowana do potrzeb organizmu. Kluczowe jest także dostarczanie odpowiednich, wysokogatunkowych składników odżywczych, które zapewniają dobre zdrowie i harmonijny rozwój oraz budują organizm ludzki.

Należą do nich:

  • Białka pełnowartościowe (zwierzęce oraz pochodzące z roślin strączkowych), niepełnowartościowe (roślinne) oraz częściowo niepełnowartościowe (zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne, jednak w niewystarczających człowiekowi ilościach).
  • Tłuszcze roślinne i zwierzęce.
  • Węglowodany proste (fruktoza, glukoza, mannoza, galaktoza) i złożone: dwucukry (laktoza, sacharoza, maltoza) oraz wielocukry (skrobia, błonnik, pektyny).
  • Sole mineralne – makroskładniki (wapń, fosfor, potas, magnez, chlor, siarka, sód), mikroskładniki (żelazo, cynk, miedź, molibden, jod, mangan, kobalt, fluor, selen, chrom).
  • Witaminy.
  • Woda.

 

Lista produktów bezwzględnie zakazanych w diecie przeciwgrzybiczej:

  • Produkty skrobiowe o wysokim indeksie glikemicznym – zjadane, jako samodzielny posiłek. Można je natomiast łączyć z produktami o niskim IG.
  • Cukier oraz wyroby z niego stworzone: batoniki, cukierki, czekolada, żelki, ciastka, chałwa, lody, kakao rozpuszczalne, dżem, masło czekoladowe, kisiel, budyń, galaretki z cukrem. Należy zaznaczyć, iż produkty uważane za zdrowe tj. cukier trzcinowy nierafinowany, miód, syrop z agawy, syrop klonowy również powinny zostać wyeliminowane. Podczas zakupów w sklepach spożywczych, należy uważnie czytać etykiety wybieranych produktów – wiele artykułów zawiera cukier dodany (cukier, sacharoza, glukoza, fruktoza, maltoza, galaktoza czy laktoza).
  • Słodkie gazowane i niegazowane napoje. Jeżeli chory na drożdzycę nie może obejść się bez słodkich napojów, może użyć pewien rodzaj zdrowego zamiennika cukru – Ksylitol lub Stewia.
  • Sztuczne słodziki.
  • Mleko i przetwory mleczne kupowane w sklepach – zwłaszcza serek homogenizowany, pudding, ryż lub kaszka na mleku, jogurt z owocami lub innymi słodkimi dodatkami.
  • Sery żółte, topione, pleśniowe – wyjątkiem jest mozzarella, która nie jest serem fermentowanym i nie posiada zarodków pleśni.
  • Owoce, owoce suszone, soki – przy kandydozie dozwolone są jedynie grejpfruty                 i cytryny.
  • Produkty fermentowane tj. sery pleśniowe, surowa kiszona kapusta i ogórki oraz tofu.
  • Czarna kawa oraz herbata.
  • Wszelkie produkty mączne na bazie białej, oczyszczonej mąki: białe pieczywo i bułki, rogale, chałki, słodkie bułki, pączki, ciasto francuskie, makaron, kluski, naleśniki, itp.
  • Żywność panierowana.
  • Kasza manna, płatki śniadaniowe (np. kukurydziane słodzone, musli crunchy, musli           z owocami kandyzowanymi, smakowa owsianka, płatki owsiane błyskawiczne).
  • Ryż biały, mąka ryżowa.
  • Alkohol.
  • Ocet spirytusowy.
  • Krakersy, chipsy, paluszki, chrupki, wafle ryżowe.
  • Proszek do pieczenia.
  • Przyprawy z gotowych mieszanek.
  • Zupki chińskie, „gorące kubki”.
  • Gumy do żucia.
  • Ketchup, majonez, musztarda, chrzan z dodatkiem octu, gotowe sosy.
  • Margaryna i jej pochodne tj. mixy olejów.
  • Wędliny z konserwantami, stworzone z MOMu.
  • Mięso kiepskiej jakości, naszpikowane konserwantami i antybiotykami np. hodowlane kurczaki.
  • Pieczarki można jeść po wykonaniu testu tolerancji, gdyż zawierają w swoich organizmach białka wspólne dla wszystkich grzybów (między innymi zawiera je grzyb Candida) – organizm wytworzył przeciwko nim przeciwciała. Natomiast, jeżeli po spożyciu niewielkiej ilości pieczarek nie ma skutków ubocznych, mogą one stać się jednym z elementów diety.

 

Więcej na temat diety przeciwgrzybiczej znajdziesz tutaj