Owoce jałowca

Łac. Juniperus communis

 

Pospolite nazwy:

Jagody jałowca, Juniper berry

 

Działanie:

Owoce jałowca zawierają olejki eteryczne, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki cukrowe oraz sole mineralne. Dzięki tym związkom jałowiec ma właściwości moczopędne i działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo w drogach moczowych, mają więc zastosowanie w stanach zapalnych układu moczowego.

Owoce jałowca pobudzają wydzielanie żółci oraz soków trawiennych w przewodzie pokarmowym, przez co przyczyniają się do poprawy trawienia. Przeciwdziałają także nadmiernej fermentacji w jelitach.

Znalazły również zastosowanie w artretyzmie i reumatyzmie, bolesnych miesiączkach, cukrzycy, dnie moczanowej, nadczynności tarczycy i zmęczeniu.

 

Sposób użycia:

 

W przypadku kandydozy należy przygotować łączona nalewkę z ziół Bidens pilosa i owoców jałowca:

 

Przepis na nalewkę wg. Buhnera:

 

Najefektywniejsze stężenie to 1:5 na 50 % alkoholu. Należy użyć 1 części jałowca na 2 części Bidens pilosa. Proporcje: 50 g owoców jałowca + 100 g Bidens pilosa + 750 ml alkoholu. Do przygotowania nalewki należy używać alkoholu 60 % % (żeby go przygotować to należy użyć 470 ml spirytusu i 280 ml wody). Macerować 2 tygodnie w ciemnym naczyniu bez dostępu do światła. Codziennie wstrząsnąć. Przefiltrować.

 

Stosować: 30 kropli nalewki z owoców jałowca 3 razy dziennie.

 

 

Przeciwwskazanie:

Owoce jałowca nie mogą być stosowane przez kobiety w ciąży i karmiące piersią. Przeciwwskazane są również w ostrych stanach zapalnych przewodu pokarmowego, ciężkich chorobach nerek i wątroby.