Chaparro amargosa

łac. Castela emoryi

 

Pospolite nazwy:

Chaparro amargosa, Castela emoryi, Crustifixion thorn

 

Działanie:

Chaparro amargosa wykazuje działanie przeciwgrzybicze w tym wobec grzybów z rodzaju Candida przez co znalazł zastosowanie przy kandydozie oraz działanie przeciwpasożytnicze. Chaparro amargosa wykazuje pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego. Roślina stosowana jest przy przewlekłym zapaleniu przewodu pokarmowego i owrzodzeniu żołądka. Wykazuje działanie przeciwbiegunkowe.

 

Sposób użycia:

Przepis na nalewkę wg.Buhnera:

Najefektywniejsze stężenie to 1:5 na 50 % alkoholu. Czyli 1 część rośliny na 5 części alkoholu (np. 100 g rośliny na 500 ml alkoholu). Do przygotowania nalewki należy używać alkoholu 50 % (żeby go przygotować należy użyć 250 ml spirytusu i 250 ml wody). Macerować 2 tygodnie w ciemnym naczyniu bez dostępu do światła. Codziennie wstrząsnąć. Przefiltrować.

W przypadku kandydozy stosuje się nalewkę łączoną z trzech ziół : Nalewka Chaparro amargosa i Chilopsis (desert willow) w równych proporcjach. Należ przygotować nalewki z każdego z ziół z osobna, a gdy nalewki będą już gotowe to przelać taką samą ilość każdej nalewki do jednego naczynia.

Stosować: 1/2 łyżeczki 4 razy dziennie przez 30 dni, można powtórzyć

 

Przeciwwskazania:

Chaparro amargosa nie może być stosowane kobiet w ciąży i w trakcie karmienia piersią.