ECHINACEA (Jeżówka)

Wykorzystywane odminy:

Można używać wszystkich dziewięciu odmian, jednak najczęściej używa się Echinacea augustifolia (jeżówka wąskolistna) i Echinacea purpurea (jeżówka purpurowa). Odmiana Echinacea augustifolia (jeżówka wąskolistna) ma jednak silniejsze właściwości.

 

Część użytkowa: głównie korzeń, ale kwiatostany są równie silne. Stosuje się także sok z nadziemnych części rośliny.

 

Wpływ na układ odpornościowy:

Echinacea czyli jeżówka wykazuje silne działanie na układ odpornościowy zarówno silnie immunostymulujące jak i immunomodulującea. Jest skutecznym modulatorem odpowiedzi immunologicznej. Wzmacnia reakcję przeciwciał na infekcj oraz zwiększa ekspresje komórek odpornościowych CD25 i CD69. Echinacea pobuda produkcję makrofagów, neutrofili, limfocytów T i B, limfocytów NK oraz zwiększa wydzielanie interferonu. Pobudza także procesy fagocytozy.

Właściwości Echinacei:

  •         stymulant immunologiczny,
  •         modulator immunologiczny,
  •         przeciwwirusowe,
  •         przeciwbakteryjne,
  •         przeciwgrzybicze,
  •         przeciwzapalne,
  •         ochrona i stymuacja syntezy kolagenu,
  •         inhibitor hialuronidazy, przez co ochronia przed degradacją połączeń międzykomórkowych, błon komórkowych oraz proteoglikanów i kolagenu, co uniemożliwia penetrowanie tkanek przez patogenne drobnoustroje,
  •         pomoc w zbliźnianiu ran,
  •         przeciwbólowe,

Buhner poleca również stosowanie Echinacea angustifolia w swoim protokole wzmocnienia kolagenu oraz w celu wzmocnienia odporności w trakcie przebiegu boreliozy i koinfekcji odkleszczowych.

Więcej informacji o stosowaniu znajdziesz tutaj