GRZYB REISHI

 

Pospolite nazwy:

Reishi, Lakownica żółtawa, Ganoderma lucidum

 

Część użytkowa: grzyb

 

Wpływ na układ odpornościowy:

Grzyb Reishi wiukazuje właściwości immunostymulujące. Uaktywnia interleukinę 1 i interlukinę 2, stymuluje produkcję interferonu gamma, uaktywnia procesy proliferencji limfocytów i fagocytozy,  aktywuje makrofagi, wzmacnia komórki NT (ang. natural killers, tzw. naturalni zabójcy), wzmacnia leukocyty polimorfojądorwe, chroni i wzmacnia limfocyty T, zwiększa gęstość i ciężar grasicy oraz polepsza jej funkcjonowanie.

Właściwości grzyba Reishi:

Czerwone grzyby Reishi wykazuje szereg zastosowań:

  • dzięki wysokiej zawartości triterpenoidów i wielocukrów Reishi ma silne działanie immunostymulujące,
  • ze względu na działanie immunostymulujące i przeciwzapalne wykazuje pozytywny wpływ w chorobach autoimmunologicznych jak np. reumatoidalne zapalenie stawów,
  • wspomaga procesy oczyszczanie organizm z substancji toksycznych,
  • wykazuje działanie hepatoochronne, wspomaga regenerację komórek wątroby,
  • wykazuje pozytywny wpływ na zmęczenia różnego pochodzenia,
  • wykazuje pozytywny wpływ przy problemach z bezsennością i niepokojem,
  • pozytywnie działa na szerokie spektrum problemów sercowo-naczyniowych, wykazuje zdolność obniżania ciśnienia krwi, zmniejszania poziomu tłuszczów we krwi, obniżania krzepliwość krwi,
  • wykazuje silne działanie antyoksydacyjna, tradycyjnie znany jest jako „grzyb nieśmiertelności“.

 

Reishi polecane jest przez Buhnera w protokole na boreliozę i koinfekcje odkleszczowe.

Więcej informacji o stosowaniu znajdziesz tutaj