GRZYB REISHI
Pospolite nazwy:
Reishi, Lakownica żółtawa, Ganoderma lucidum
Część użytkowa: grzyb
Wpływ na układ odpornościowy:
Grzyb Reishi wiukazuje właściwości immunostymulujące. Uaktywnia interleukinę 1 i interlukinę 2, stymuluje produkcję interferonu gamma, uaktywnia procesy proliferencji limfocytów i fagocytozy, aktywuje makrofagi, wzmacnia komórki NT (ang. natural killers, tzw. naturalni zabójcy), wzmacnia leukocyty polimorfojądorwe, chroni i wzmacnia limfocyty T, zwiększa gęstość i ciężar grasicy oraz polepsza jej funkcjonowanie.
Właściwości grzyba Reishi:
Czerwone grzyby Reishi wykazuje szereg zastosowań:
- dzięki wysokiej zawartości triterpenoidów i wielocukrów Reishi ma silne działanie immunostymulujące,
- ze względu na działanie immunostymulujące i przeciwzapalne wykazuje pozytywny wpływ w chorobach autoimmunologicznych jak np. reumatoidalne zapalenie stawów,
- wspomaga procesy oczyszczanie organizm z substancji toksycznych,
- wykazuje działanie hepatoochronne, wspomaga regenerację komórek wątroby,
- wykazuje pozytywny wpływ na zmęczenia różnego pochodzenia,
- wykazuje pozytywny wpływ przy problemach z bezsennością i niepokojem,
- pozytywnie działa na szerokie spektrum problemów sercowo-naczyniowych, wykazuje zdolność obniżania ciśnienia krwi, zmniejszania poziomu tłuszczów we krwi, obniżania krzepliwość krwi,
- wykazuje silne działanie antyoksydacyjna, tradycyjnie znany jest jako „grzyb nieśmiertelności“.
Reishi polecane jest przez Buhnera w protokole na boreliozę i koinfekcje odkleszczowe.
Więcej informacji o stosowaniu znajdziesz tutaj