Berberys

łac. Berberis vulgaris

 

Pospolite nazwy:

Berberys, Berberis vulgaris

 

Działanie:

Berberys to źródło berberyny, związku wykazującego silne działanie przeciwgrzybicze wobec grzybów z rodzaju Candida i przeciwbakteryjne, w tym przeciw bakterii Chlamydia pneumoniae, Staphylococcus aureus, Streptococcus, Salmonellae, Shigellae, Escherichia coli, a także przeciwpasożytnicze m.in. wobec Giardia (Lamblia) intestinalis.

Działanie berberysu przypisuje się obecności w nim aktywnych składników, alkaloidów izochinolowych, berberyny, berbaminy i oksyakantyny. Udowodniono, że berberys jest silnym immunostymulatorem, ponieważ pobudza aktywność makrofagów. Ponadto berberys zwiększa efektywność takich środków grzybobójczych jak kwas kaprylowy. Dzięki właściwościom rozszerzającym naczynia, obniża ciśnienie tętnicze krwi. Berberys wykazuje ochronne działanie na narządy takie jak śledziona, wątroba, płuca i serce. Ponadto berberyna, będąca głównym składnikiem berberysu wpływa korzystnie na mikroflorę jelitową przywracając jej prawidłowa równowagę.

 

Sposób użycia:

Herbata z Berberysu: zagotować 2/3 szklanki wody i dodać 1 lub 2 łyżeczki kory berberysu. Parzyć przez około 15 min., przecedzić i pić od 2 do 3 filiżanek dziennie.

Własna nalewka z Berberysu: 1 filiżankę korzenia Berberysu zalać 2 kubkami wódki. Macerować przez co najmniej 3 tygodni, przechowywać zaciemnionym miejscu i często wstrząsać. Przecedzić. Stosować 28-56 kropli trzy razy dziennie.

 

Przeciwwskazania:

Berberys nie może być stosowany przez kobiety w ciąży i w trakcie laktacji.

 

Skutki uboczne

Berberyna zawarta w Berberysie może zwiększać stężenie bilirubiny we krwi , spadek poziomu sodu we krwi lub wywołać lekki światłowstręt.