Czarny orzech

ang. Black Walnut

łac. Juglans nigra

 

Pospolite nazwy:

Czarny orzech, Black Walnut, Carya, Juglans nigra

 

Działanie:

Czarny orzech wykazuje silnych właściwościach przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze, a także przeciwbakteryjne. Badania dowodzą, że łupiny czarnego orzech wykazują lepsze działanie niż komercyjne niektóre leki przeciwgrzybicze. Kora, łupiny i i liście drzewa orzecha czarnego wykorzystane są w naturalnej medycynie od wieków, jednak to łupiny wykazują najsilniejsze działanie przeciw grzybom z rodzaju Candida. Wyciąg z czarnego orzecha zawiera dużą ilość tanin o działaniu ściągającym, naturalny jod (jedno z najlepszych źródeł) i juglon – substancję, która zabija pasożyty. Inne składniki czarnego orzecha wpływają na to, że grzyby z rodzaju Candida rozwijają się znacznie wolniej, lub zaczynają się cofać.

 

Sposób użycia:

Należy stosować preparaty z łupiny orzecha czarnego. Najlepsze preparaty to ekstrakty z orzecha włoskiego przygotowywane na bazie alkoholu. Taki wyciąg jest najbardziej efektywny.

Nalewka z czarnego orzecha: 2 łyżeczki dodać do1/4 szklanki wody, wypić przed śniadaniem. Zaleca się zacząć od dawek mniejszych i stopniowo zwiększać do dawki najwyższej.

 

Przeciwwskazania:

Osoby mające problem z nerkami i wątrobą powinny unikać orzecha czarnego, gdyż może spowodować podrażnienie tych organów. Unikać do powinny osoby z problemami żołądkowo-jelitowymi oraz kobiety w ciąży i w trakcie laktacji.