Kudzu Root

łac. Pueraria lobata

 

 

Pospolite nazwy:

Kudzu Root, Pueraria lobata, Ohwi.

 

Działanie:

Kudzu posiada następujące właściwości:

  • przeciwdrobnoustrojowe aktywności wobec Mykoplazmy
  • przeciwbakteryjne
  • przeciwzapalne, głównie w obrębie mózgu i centralnego układu nerwowego
  • neuroprotekcyjne, chroni i wzmacnia centralny układ nerwowy
  • wspomaga regenerację komórek nerwowych
  • redukuje napięcie nerwowe, zmęczenie
  • przeciwgorączkowe
  • antyoksydacyjne.

 

Sposób użycia:

Przepis na nalewkę wg.Buhnera:

Najefektywniejsze stężenie to 1:5 na 50 % alkoholu. Czyli 1 część rośliny na 5 części alkoholu. 100 g zioła zalać 500 ml alkoholu 50 % (aby go przygotować należy rozcieńczyć 250 ml spirytusu z 250 ml wody). Pozostawić 2 tygodnie w ciemnym naczyniu bez dostępu do światła. Codziennie wstrząsnąć, po 2 tygodniach przefiltrować. Przechowywać w ciemnej butelce bądź zwykłej butelce owiniętej folią aluminiową, przechowywać w miejscu bez dostępu do światła.

Stosować: 1/2 łyżeczki nalewki 3-4 razy dziennie.

 

Przeciwwskazania:

Kudzu nie może być stosowana przez kobiety w ciąży i w trakcie laktacji.