Kurkuma

łac. Curcumae longae

 

 

Pospolite nazwy:

Kurkuma, Curcumae longae, kłącze Ostryżu

 

Działanie:

Kurkuma wykazuje silne właściwościi przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Ponadto wykazuje właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, oczyszczające, diuretyczne, hepatoprotekcyjne, żółciopędne, przeciwnowotworowych,  tonizujących i antymutagennych. Dzięki zawrtym w swoim składzie cennym związkom aktywnym wspomaga trawienie, a także korzystnie wpływa na florę bakteryjną układu trawiennego.

Dr. Różański zaleca stosowanie kłącza kurkumy w terapii boreliozy ze wzgledu na wysoką zawartość fitoncydów.

 

Więcej informacji o stosowaniu w boreliozie...

Sposób użycia:

Nalewka wg. dr Różańskiego:

Sproszkowane kłącze kurkumy (100 g) zalać 300 ml ciepłego spirytusu 70-80%, macerować  2 tygodnie, przecedzić. Zażywać 3 razy dziennie po 5 ml.

 

Napar:

Pół łyżeczki do herbaty kłacza kurkumy (ok. 1,3 g) zalać 1 filiżanką wrzącej wody (150 ml), odstawić na 10 min. Przecedzić. Świeży, ciepły napar przygotowany zgodnie z przepisem pić 1 raz dziennie.

 

Przeciwwskazania:

Kurkuma nie może być stosowana przez kobiety w ciąży i w trakcie laktacji.

Przeciwwskazaniem do stosowania kurkumyjest niedrożność dróg żółciowych, w przypadku kamicy żółciowej stosowanie należy skonsultować z lekarzem. Przy dłuższym spożywaniu kurkumy mogą wystąpić dolegliwości żołądkowe.