Korzeń łopianu

łac. Arctium lappa

 

Pospolite nazwy:

Korzeń łopianu, Arctium lappa, Burdock Root

Działanie:

Korzeń łopianu posiada właściwości hamujące wzrost grzybów z rodzaju Candida oraz właściwości bakteriostatyczne - hamujące wzrost bakterii. Znane jest jako zioło oczyszczające krew oraz jako środek na przyspieszenie wydalania toksyn z ciała. Łopian zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, a także żółci w wątrobie oraz enzymów trawiennych w trzustce. Dzięki temu łopian ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów. Dzięki zawartości lignany wykazuje działanie przeciwzapalne, a co za tym idzie przeciwbólowe. Stosowany jest więc w dolegliwościach bólowych, zwłaszcza reumatycznych. Korzeń łopianu stosowany jest w leczeniu różnych, chronicznych chorób skóry, włączając łuszczycę, trądzik, miejscowe zapalenie skóry czy egzema.

 

Sposób użycia:

Herbata z korzenia Łupianu: 1-2 łyżeczek ziela zalać 1 szklanką wrzącej wody. Parzyć przez około 15 min, odcedzić i pić od 2 do 3 filiżanek dziennie lub…

Własna nalewka z korzenia Łopianu: 1 filiżankę korzenia Łopianu zalać 2 kubkami wódki. Macerować przez co najmniej 3 tygodni, przechowywać zaciemnionym miejscu i często wstrząsać. Przecedzić. Stosować 28-56 kropli trzy razy dziennie.

 

Przeciwwskazania:

Korzeń łupiany nie może być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.