Pierwotne odżywianie - Ron Schmid
Wrodzone mechanizmy ludzkiego ciała odpowiadające za odporność i regenerację, wykraczają daleko poza gojenie się ran czy zrastanie złamanych kości lub dochodzenie do siebie po przeziębieniu i grypie.
Wrodzone mechanizmy ludzkiego ciała odpowiadające za odporność i regenerację, wykraczają daleko poza gojenie się ran czy zrastanie złamanych kości lub dochodzenie do siebie po przeziębieniu i grypie. Otrzymawszy pożywienie, na którym rozwijaliśmy się w toku ewolucji, a które dobrze znali nasi przodkowie, nasz organizm może naturalnie zapobiegać i przezwyciężać szereg patogennych warunków oraz przewlekłych chorób, od alergii, egzem i artretyzmu po próchnicę i zawał serca, a nawet nowotwory.
Ten swoisty przewodnik bardzo różni się od innych, na jakie mogłeś natrafić, ponieważ został oparty na biologicznych prawach odkrytych nie przez współczesnych naukowców, lecz rdzenne plemiona z całego świata. Dr Schmid jasno tłumaczy, dlaczego zrozumienie i wprowadzenie pradawnych zasad odżywiania przedstawionych w zarysie przez Dr. Westona A. Price’a podczas jego podróży po całym świecie jest kluczowe dla pokonania wielu dzisiejszych problemów zdrowotnych.
Mądrość rdzennych społeczności polegająca na zrozumieniu praw przyrody i życiu w zgodzie z nimi jest skarbem, którego ludzkość nie może zatracić, jeżeli pragnie kiedykolwiek odzyskać utraconą siłę i odporność na choroby.
Książka odpowiada na następujące pytania:
– Czym jest odżywianie o wysokiej gęstości odżywczej i czy tego typu pokarmy możemy odnaleźć również współcześnie;
– Jakie są zalety surowego i gotowanego pożywienia;
– Co odkrył Weston Price podczas swoich wędrówek po świecie i wizyt u przedstawicieli społeczności tradycyjnych;
– Jak odżywiają się potomkowie ludów żyjących na odizolowanych terenach;
– Jakie są korzyści stosowania postu;
– Czym powinna się odżywiać kobieta w ciąży;
– Dlaczego współczesny, przetworzony nabiał zaostrza objawy artretyzmu i nasila osteoporozę;
– Na czym polega pasteryzacja i homogenizacja mleka;
– Jak wygląda konwencjonalna produkcja mięsa i jaka jest możliwa alternatywa;
– Jakie są wyjątkowe właściwości owoców morza;
– Jakie metody są stosowane przy produkcji olejów;
– Jakie są różnice pomiędzy rolnictwem ekologicznym i konwencjonalnym;
– Jak się odżywiać i co stosować w przypadku chorób serca, kośćca, problemów trawiennych, nowotworów;
– Jak interpretować wyniki badań krwi i moczu.