Zdrowe jelita- silna odporność

Zdrowe jelita- silna odporność

- Kategorie : Artykuły

Jelita odbrywają nie tylko kluczową rolę w zapewnieniu organizmowi składników odżywczych z pożywienia, ale także są kluczem do zdrowego układu odpornościowego. Jelita zasiedlają mikrobiota czyli pożyteczne mikroorganizmy (głównie bakterie). Mikrobiota jelitowa aktywuje układ immunologiczny i koordynuje jego pracę przez całe życie, a gęsta sieć komórek nerwowych przekazuje sygnały o każdym zagrożeniu do centrali, czyli mózgu. W jelitach powstaje prawie 80% ciał odpornościowych.

W jelitach znajdują się zarówno korzystne jak i patogenne bakterie. Przyjazne nam bakterie pomagają w regulacji układu odpornościowego. Kiedy równowaga pomiędzy dobrymi i złymi bakteriami zostaje zaburzona, układ odpornościowy się osłabia i staje się rozregulowany. Może się też stać bardziej podatny na autoimmunizacje. Bakterie jelitowe wpływają bowiem na rozwój i dojrzewanie układu odpornościowego zwiazanego ze śluzówkami. Błony śluzowe organizmy to pierwsza linia przez, którą przechodzą czynniki pochodzące ze środowiska zewnętrzego takie jak bakterie, wirusy, grzyby czy antygeny. Śluzówka wyściela wnętrze nosa i gardła, ale także wnętrze całego przewodu pokarmowego. W skład tkanki limfatycznej błon śluzowych wchodzą poszczególne śluzówki organizmu. Stanowią one system „naczyń połączonych”. Dlatego też zły stan śluzówki jelit może mieć ścisły zawiązek z nawracającymi innych układów np. oddechowego czy moczowo-płciowego.  Mechanizmy obronne błon śluzowych przewodu pokarmowego mają za zadanie zapobiegać kolonizacji śluzówek przez mikroorganizmy patogenne. Błona śluzowa jest wyposażona w komórki sensoryczne, które potrafią szybko zidentyfikować zagrożenie i wysyłać sygnał uruchamiający kolejne etapy odpowiedzi immunologicznej. Błona śluzowa jest również źródłem przeciwciał klasy sIgA, które są głównym śluzówkowym przeciwciałem układu odpornościowego.Mówiąc o jelitach należy wspomnieć też o istocie bariery jelitowej. W skład bariery jelitowej wchodzi nabłonek jelita, śluzówka i bakterie jelitowe. Każdy z tych elementów zapewnia jej właściwą szczelność i pełni ważną rolę. Osłabienie powiązań między komórkami nabłonka może prowadzić do tzw. nieszczelenego jelita. Konsekwencją tego jest przenikanie do organizmu tego co powinno być zatrzymane w świetle jelita. Pobudza to pracę układu immunologicznego przez co jest ciągle pobudzony. Produkowana jest nadmirna ilosć cytokin prozapalnych i dochodzi do powstania przewlekłego stanu zaplanego tzw. cichego stanu zapalnego.

Wiele osób chorych na boreliozę uskarża się na różne dolegliwości jelitowe np.: biegunki, przewlekłe zaparcia, zmiana konsystencji stolca (stolec luźny, wodnisty lub ze śluzem, krwią), zgaga, nudności. bóle brzucha, wzdęcia, gazy,uczucie przelewania się w brzuchu. Niektórzy zmagają się z tego typu dolegliwości na długi przed wstąpieniem infekcji, czyli dysfunkcja układu pokarmowego zaczeła się na długo przed zarażeniem boreliozą. Inni całe życie cieszą się dobrym funkcjonowanie układu pokarmowego aż do momentu rozwinięcia się choroby jaką jest borelioza. Zwróć więć uwagę, że borelioza jest zarówno wynikiem osłabienia odporności jak i jego przyczyną.

Aby poprawić funkcjonowanie jelit polecamy włączyć do terapii:

  •        Probiotyki
  •        L-glutaminę
  •        Maślan sodu
  •        Kwasy omega (DHA i EPA)
  •        Enzmy trawienne
  •        Olej z ogórecznika, jako źródło kwasu gamma-linolenowego

Produkty te można stosowa równolegle z ziołami stosowanymi przy boreliozie.

PROBIOTYKI

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które przyjmowane w odpowiednich dawkach, są korzystne dla zdrowia. Bakterie probiotyczne konkurują z patogenami o miejsce w jelitach, dzięki czemu utrzymują prawidłowy skład całej mikrobioty. Sprzyja to utrzymaniu prawidłowego poziomu odporności błon śluzowych i w konsekwencji wspomaga ogólną odporność organizmu co jest niezwkle istotne dla osób chorych na boreliozę.

Bakterie probiotyczne wpływają korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu gdyż :

  •        ułatwiają proces trawienie,
  •        pomagają rozkładać niewchłonięte resztki pokarmu,
  •        zwiększają wchłanianie witamin i minerałów,
  •        potrafią syntetyzować niektóre witaminy z grupy B, witaminę K, kwas foliowy,
  •        hamują wzrost szkodliwych bakterii,
  •        wpływają na pracę układu immunologicznego, dzięki czemu zwiększając odporność na zakażenia,
  •        pobudzają syntezę mediatorów stanu zapalnego tzw. interleukin i interferonu w surowicy krwi, co jest korzystne w niektórych chorobach immunologicznych,
  •        podczas kuracji antybiotykowych chronią mikrobiotę jelitową,
  •        poprawiają ukrwienie błony śluzowej jelit,
  •        niektóre szczepy wykazują działanie przeciwalergiczne i przeciwnowotworowe,
  •        łagodzą objawy nietolerancji laktozy,
  •        obniżają poziom cholesterolu.

Probiotyki hamują wzrost, a nawet niszczą niekorzystne mikroorganizmy występujące w jelicie dzięki temu, że:

  •        produkują substancje bakteriostatyczne oraz bakteriobójcze,
  •        walczą z patogenną mikroflorą o substancje odżywcze, witaminy, czynniki wzrostu,
  •        poprzez produkcję kwasu mlekowego obniżają odczyn pH jelit, co wpływa na bezpośrednie zwalczanie mikroorganizmów chorobotwórczych i potencjalnie chorobotwórczych.

 

Jak wybrać dobry probiotyk?

Probiotyk, aby wywierał korzystny wpływ na nasz organizm musi wykazywać następujące cechy:

Działanie probiotyku zależy od jego typu (szczepu) i od jego ilości w dawce (1-40 miliardów).

Aby wywrzeć korzystny wpływ na przyjmującą je osobę, probiotyki muszą mieć zdolność oparcia się warunkom napotykanym w trakcie pasażu przez układ pokarmowy (kwasowość żołądka, enzymy trzustkowe, żółć) i dotrzeć do jelita cienkiego i okrężnicy w żywotnej formie i w jak największej liczbie.

Aby móc się rozmnażać w organizmie, probiotyk musi mieć zdolność adherencji do komórek nabłonka jelitowego. Ta adherencja jest przejściowa, probiotyki zostaną wyeliminowane w ciągu kilku dni. Musza być przyjmowane regularnie, aby ich dobroczynne działanie było trwałe.

Musi wytwarzać substancje, które hamują wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych.

Wiele preparatów reklamuje się mnogością różnych szczepów w jednej kapsułce. Tymczasem wbrew obiegowej opinii ilość szczepów nie przekłada się na jakość całego preparatu. Ważne jest jaki konkretnie szczep bakterii znajduje się w danym preparacie i w jakiej ilości.

Aby mieć pewność co do jakości preparatu probiotycznego należy zwracać uwagę na właściwą nomenklaturę szczepów probiotycznych. Szczep probiotyczny powinien być opisany  według następującego wzorca: rodzaj (np.Lactobacillus) gatunek (np.rhamnosus)  oraz oznaczenie literowo-cyfrowe (np.LA 801).

Czyli uwagę należy zwracać nie tylko na nazwę gatunkową, czyli  np. Lactobacillus rhamnosus, ale również na nazwę  szczepu –  LA 801, gdyż tylko określony szczep danego gatunku wykazuje udowodnione klinicznie właściwości probiozy.

Jednym z najlepszych dostępnych na rynku probiotyków, które przyciągęły naszą uwagę, są probiotyki linii Lactiniane firmy PiLeJe. PiLeJe to francuska firma oferująca wyłącznie produkty naturalnego pochodzenia w dawkach zgodnych z dobowym zapotrzebowaniem organizmu człowieka, charakteryzujące się optymalnym przyswajaniem z przewodu pokarmowego. Laboratorium PiLeJe w ciągu 20 lat przeprowadzono liczne testy, na podstawie których wyselekcjonowano szczepy(szczepy te są zdeponowane w Państwowej Kolekcji Upraw Mikroorganizmów w Instytucie Pasteura w Lille, we Francji) według określonych cech i potrzeb.

Dla ogólnej odbudowy mikrobioty jelit ważne jest by probiotyk zawierał bakterie z grupy Bifidobacterium i Lactibacillus. Probiotyk Lactibiane Wzorcowy zwiera w swoim składzie wyżej wymione szczepy i pomaga regulować zaburzenia jelitowe i wzmacniać florę jelitową przewodu pokarmowego.

Przy pojawieniu się stanów zapalnych jelit warto wprowadzić na 3 miesiące silniejszy probiotyk Lactibiane IKI.

W przypadku stwierdzonych problemów z kandydozą wywołaną przez Candidę pamiętaj o wprowadzeniu szczepu Lactobacillus helveticus.  Udowodniono, że szczepy bakterii Lactobacillus helveticus mają właściwości hamujące namnażanie drożdżaków z rodzaju Candida oraz ich adhezję do nabłonka jelitowego, zmniejszają również wydzielanie śluzu przez komórki Candida, co czyni je mniej oporne. Bakterie probiotyczne dodatkowo wywierają korzystny wpływ na układ odpornościowy, wspierając mechanizmy obronne. Probiotykiem zawierającym szczep Lactobacillus helveticus jest Lactibiane CND10.

Gdy Twoim problemem są biegunki lub luźne stolce to pamiętaj o probiotyku zawierającym w swoim składzie szczep Saccharomyces boulardii. Saccharomyces boulardii to pożyteczne drożdżaki , a nie bakterie, jak w przypadku innych probiotyków.

 

L-GLUTAMNA

L-Glutamina to aminokwas stanowiący źródło energii dostarczanej do śluzówki jelita cienkiego. Gdby komórki śluzówki zostają uszkodzone to glutamina może pomóc ją odbudować za pomocą nowych zdrowych komórek. Ma także właściwości wzmacniania odporności.

UWAGA: L-glutaminy nie pownny stosować osoby z chorobami zapalnymi jelit, takimi jak wrzodziejące zapalenie jelita grubega czy choroba Leśnieskiego-Crohna, a także u osób z obniżoną wydolnośćią wątroby.

 

MAŚLAN SODU

Maślan sodu to krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy. Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe to główne substancje odżywijące nabłonek jelita. Pomagają utrzymć barierę jelitową oraz ograniczyć procesy zapalne w obrębie jelit i całego organizmu. Maślan sodu w sposób bezpośredni stabilizują strukturę i zapewniają integralność oraz funkcjonalność ściany jelita, stymulują wzrost saprofitycznej flory bakteryjnej, hamując tym samym rozwój patogenów jelitowych. Wykazuje także działanie przeciwzapalne. Kwas masłowy silnie hamuje wydzielanie interleukin prozapalnych oraz bierze udział w immunoregulacji.

 

KWASY OMEGA

Kwasy OMEGA 3, do których należą DHA i EPA, są kluczowe dla zachowania zdrowia. EPA jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym, a także pomaga  łagodzić bóle stawów i mięśni. Badania wskazują, że przyjmowanie kwasów omega 3 wraz z probiotykami wzmacnia śluzowkę jelita.  

 

ENZYMY TRAWIENNE

Enzymy trawienne rozkładają składniki pokarmu namniejsze cząsteczki, z których się one składają: białka na aminokwasy, węglowodany złożone na cukry proste, a tłuszcze na wolne kwasy tłuszczowe. Bakteria Borrelia zmniejsza wydzielanie enzymów trawiennych. Jeśli Twoim problemem są gazy, wzdęcia, odbijanie się, zgaga czy biegunki to warto zastosować praparaty zawierające enzymy trawienne.

 

BŁONNIK

Mikrobiota jelitowa, przetwarzając błonnik pokarmowy pozyskuje, energię, stymuluje system odpornościowy oraz  wspomagają produkcję witamin z grupy B i K. Produktem ubocznym metabolizmu błonnika są krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Dieta bogatobłonnikowa zwiększa różnorodność mikrobioty jelitowej. Błonnik spełnia funkcję prebiotyków, to znaczy substancji, które są niezbędne do stymulowania  rozwoju bakterii probiotycznych w jelitach. Do prebiotyków zalicza się skrobię oporną, inulinę oraz fruktooligosacharydy.

Źródłem skrobii opornej są m.in.: soczewica, ryż, kasza, fasola, surowe płatki owsiane. schłodzony makaron, ziemniaki, bataty i niedojrzałe banany.

Źródłem inuliny są m.in. cykoria, topinambur, szparagi, karczochy, por, cebula, czosnek. Inulina oprócz właściwości prebiotycznych, poprawia wchłanianie wapnia i magnezu.

Żródłem fruktooligosacharydów są m.in. cebula, czosnek, karczoch.

Zalecana ilość błonnika pokarmowego u osób zdrowych to 20-40 g.

Jeśli nie jesteś w stanie dostarczyć do diety wystarczajacej ilości błonnika to możesz wesprzeć się suplementacją inuliną lub fruktooligosacharydami.

OLEJ Z OGÓRECZNIKA

Olej z ogórecznika jest bogatym źródłem kwasu gamma-linolenowego. Działa osłaniająco i regenerująco na jelita i cały układ pokarmowy. Wykazuje działanie przecizapalne.

 

KIEDY ZACZĄĆ WZMACNIAĆ JELITA?

Powyższy schemat odbudowy jelit należy zaczać już na poczatku leczenia boreliozy i stosować przez cały okres terapii.

 

 

Produkt dodany do listy życzeń
Product added to compare.