Dieta przy Candida

Dieta przy Candida

- Kategorie : Artykuły

Obecnie stosowany styl życia ludzi, w tym mała ilość snu, ciągły stres, brak aktywności fizycznej, częste stosowanie antybiotyków czy dieta bogata w przetworzone produkty doprowadziło, że kandydoza staje się chorobą dotykającą coraz więcej osób.  Dochodzi do przerostu drożdżaków Candida naturalnie zasiedlających naszą florę jelitową. W taki właśnie sposób namnażają się grzyby Candida- pasożyty, realnie zagrażający naszemu zdrowiu, a nawet życiu.

Więcej o grzybach Candida znajdziesz TUTAJ

W obecnym artykule skupimy się na wskazówkach dietetycznych, których stosowanie jest koniecznie przy leczeniu kandydozy. Aby zrozumieć jak bardzo jest ona istotna w procesie leczenia musimy zrozumieć, że grzyby Candida są pasożytami. Oznacza to, że do przetrwania i namnażania potrzebują żywiciela czyli osoby na której będą bytować i która będzie ich żywiła. A to właśnie cukier jest ich pożywieniem. Oznacza to, że gdy „odetnie” im się źródło jedzenia grzyb nie tylko przestanie się namnażać, ale również po długim czasie głodowania umrze. Teraz już wiesz, że to właśnie dieta wykluczająca cukier jest istotnym elementem wyleczenia kandydozy.  

 

Dieta przeciwgrzybicza

 Trzeba zaznaczyć, że dieta przeciwgrzybicza przede wszystkim powinna być dietą pełnowartościową, opartą na możliwie najlepszych jakościowo produktach. Powinna dostarczać do organizmu wszelkie niezbędne składniki odżywcze, a nie doprowadzać lub pogłębiać niedobory pokarmowe.

Dieta przeciwgrzybicza jest jednak bardzo rygorystyczna oraz mocno eliminacyjna i dlatego zawsze powinna być stosowana pod okiem  wykwalifikowanego dietetyka. Informacje zawarte w tym artykule są tylko ogólnymi założeniami i nie powinny zastąpić indywidualnego planu żywieniowego.

 

Co należy wyeliminować

  1.        Cukier

W postaci sacharozy- biały cukier w cukierniczce, ale także cukier trzcinowy, kokosowy, brązowy, ciasteczka, ciastka, lody, cukierki, nutella, drożdżówki, płatki śniadaniowe i inne słodkie produkty. Trzeba również pamiętać, że cukier często jest ukryty w produktach o których nie myślimy w kategorii „słodkie” tj. gotowe sosy, ketchup czy wiele gotowych surówek do kupienia w sklepie.

 

  1.        Soki

O sokach ze sklepu jest coraz głośniej i na pewno wiesz, że w szklance takiego kupnego soku możesz znaleźć nawet 8 łyżeczek cukru. Dużo osób mając taką wiedzę samemu wyciska sok z owoców, przez co ma pewność, że nie znajduje się cukier dodany w ich napojach. Jest to dobra alternatywa, jednak dla zdrowych osób.  Osoby cierpiące na przerost grzybów Candida powinny wykluczyć z diety również ten rodzaj soków. W takim przypadku do soku „przechodzi” tylko fruktoza- cukier zawarty w owocach w dużym stężeniu, pozbawiony praktycznie całkowicie składników odżywczych świeżego owoca.

  1.        Miód, syrop daktylowy, syrop klonowy, syrop z agawy, dżem i wiele innych

Mimo, ze jest to zdrowsza opcja niż cukier to to nadal cukier, tylko w innej postaci. Również bardzo dobra pożywka dla grzybów. Jedynym obecnie przebadanym i dopuszczalnym słodzidłem w kandydozie jest ksylitol,erytrol oraz stewia. Pamiętaj jednak aby nie przesadzać z ich ilością.

  1.        Alkohol

Alkohol jest toksyną i z tego powodu zaleca się ograniczenie jego spożycia do minimum. Może on powodować zaostrzenie stanu zapalnego i złe samopoczucie. Ponadto mocno obciąża wątrobę, która i tak często ciężko pracuje, wypłukuje elektrolity i ma negatywny wpływ na układ nerwowy i serce.

  1.        Mleko i produkty mleczne

Laktoza zawarta w mleku to cukier i należy o tym pamiętać. Warto jednak wiedzieć, że długie niestosowanie mleka będzie powodowało zmniejszenie produkcji laktazy- enzymu trawiącego i może powodować nietolerancję laktozy. Dlatego po powrocie do zdrowia i wyleczeniu z kandydozy rekomenduje powoli zacząć włączać produkty tj. jogurt, kefir czy maślanka z powrotem do swojego jadłospisu.

  1.        Produkty zawierające drożdże

Pieczywo drożdżowe, bułki, chleb ale także trzeba pamiętać o serach pleśniowych i długodojrzewających, bulionie w kostce, occie, sosie sojowym, zupach w proszku czy wędlinach dojrzewających.

  1.        Maka pszenna

W początkowym etapie należy wykluczyć wszystkie produkty pszenne (nie mylić z glutenem), również te pełnoziarniste oraz zboża najbardziej przetworzone tj. ryż biały. Jeżeli będą występowały problemy jelitowe (bóle brzucha, gazy, wzdęcia) warto przemyśleć również wykluczenie glutenu (jęczmień, żyto, pszenica, owies).

 

Produkty dozwolone

  1.        Chude gatunki mięsa

Głównie drób- indyk, kurczak, jednak należy zwrócić uwagę na jakość kupowanego mięsa i wybierać produkcje ekologiczne, bez dodatku antybiotyków. Całkowicie wykluczyć kiełbasy, tłuste gatunki mięsa, parówki czy wysoko przetworzone wędliny.

  1.        Ryby

Zwłaszcza tłuste ryby, bogate w kwasy omega 3 o charakterze przeciwzapalnym. Łosoś, pstrąg tęczowy, makrela również dorsz czy pstrąg.

  1.        Pełnoziarniste produkty zbożowe

Komosa ryżowa, ryż dziki, brązowy, kasza jaglana, kasza gryczana. Jeżeli nie mamy problemów jelitowych to również kasza jęczmienna czy produkty z mąki żytniej.

  1.        Zdrowe tłuszcze

Olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej z wiesiołka/ lniany/ z czarnuszki, orzechy (nie prażone czy solone, najlepiej z ograniczeniem ziemnych), awokado.

  1.        Niskoskrobiowe warzywa

Większość warzyw jest dozwolona, z wyjątkiem ziemniaków, grzybów, kukurydzy, batatów czy dyni (przynajmniej w początkowej fazie leczenia)

  1.        Nie-słodkie owoce

Słodkie oraz suszone owoce muszą być wyeliminowane z diety. Warto jednak wzbogacić swoją dietę o kwaśne owoce: cytryna, grejpfrut, kwaśne jabłka oraz owoce jagodowe o charakterze przeciwzapalnym: jagody, porzeczki, jeżyny oraz maliny.

  1.        Rośliny strączkowe

Początkowo dozwolone jest stosować ok. 2 razy w tygodniu roślin strączkowych (soczewica, ciecierzyca, fasola itd.). Z czasem ilość tę można zwiększać.

 

Dopiero połączenie diety przeciwgrzybiczej omówionej powyżej z probiotykami może pomóc zwalczyć kandydozę. Pamiętaj również, że stosując długotrwale antybiotyki na boreliozę lub koinfekcje jesteś szczególnie narażony na przerost grzybów Candida. W tym wypadku główne zasady diety przeciwgrzybiczej, w szczególności wykluczenie cukru świetnie się tu sprawdzi.

Produkt dodany do listy życzeń
Product added to compare.