Witamina D
Witamina D jest to substancja rozpuszczalna w tłuszczach, która mocno powiązana jest z naszym układem odpornościowym. Dlatego też jest ona tak istotna nie tylko dla zdrowej osoby, ale przede wszystkim dla osób chorujących na boreliozę lub jej koinfekcje.
Witaminę D możemy podzielić na:
- Witaminę D2 (ergokalcyferol), która naturalnie występuje w grzybach i roślinach oraz
- Witaminę D3 (cholekalcyferol), która naturalnie występuje w produktach zwierzęcych.
Wpływ Witaminy D na zdrowie
- Wpływ na odporność
Jak już wcześniej zostało wspomniane główną funkcją witaminy D jest wpływ na odporność. Jest ona istotnym regulatorem odpowiedzi immunologicznej, wpływa na limfocyty T i B przez co reguluje odpowiedź immunologiczną i moderuje równowagę cytokininową Th1 i Th2. Wpływa to istotnie na przebieg chorób autoimmunologicznych.
Badania pokazują, że przy znacznym niedoborze wystarczy suplementacja 1600 UI witaminy D3 dziennie, aby zmniejszyć ryzyko infekcji aż o 36%.
- Silny przeciwutleniacz
Witamina D może być skuteczna przy detoksykacji organizmu. Pomaga ona bowiem w wytwarzaniu silnego przeciwutleniacza jakim jest glutation przez co pośrednio wpływa na zmniejszeniu stresu antyoksydacyjnego oraz zwalczaniu wolnych rodników.
- Wpływ na kości
Reguluje gospodarkę wapniowo- fosforanową. Przekształcana w organizmie do czynnej formy 25-dihyroksywitaminę-D zwiększa wchłanianie wapnia w jelitach dzięki czemu poprawia gęstość mineralną kości. Badania pokazują, że ryzyko złamania rośnie aż o 33% przy każdym zmniejszeniu 25(OH)D o 10ng/ml poniżej 28ng/ml!
- Profilaktyka chorób serca
Witamina D jest powiązana z wieloma aspektami naszego zdrowia. Wpływa na ciśnienie krwi, triglicerydy oraz cholesterol (w tym stężenie LDL i HDL). To wszystko mocno powiązane jest z chorobami układu krążenia, które są najczęstszą przyczyną śmierci w Polsce. Według badań przeprowadzonych przez Fatemeh Gholami , Ghobad Moradi i innych, spadek witaminy D wiązał się z wyższym ryzykiem zachorowalności i śmiertelności na choroby układu krążenia. Niski poziom witaminy D zwiększał ryzyko choroby o 44% i aż o 54% wyższe ryzyko śmierci spowodowane chorobą!
- Wpływ na nowotwory
Nowotwory powstają w momencie gdy komórki organizmu niekontrolowanie się dzielą, a nowo powstałe komórki nie różnicują się w typowe dla komórek tkanki. Witamina D hamuje nadmierny wzrost komórek oraz wpływa na ich różnicowanie. Ma ona wpływ przede wszystkim na raka piersi, pęcherza moczowego, jelita grubego, żołądka, przełyku i wiele innych.
Badanie witaminy D
Badanie w laboratorium polega na zmierzeniu stężenia 25(OH)D. Normy podane są poniżej:
Niedobór
|
< 20 ng/ml |
Niskie stężenie
|
20 – 30 ng/ml |
Stężenie prawidłowe
|
30 – 50 ng/ml |
Wartość podwyższona
|
50–100 ng/ml |
Potencjalnie toksyczna
|
100–150 ng/ml |
Stężenie toksyczne
|
> 150 ng/ml |
Niektóre badania podawane są w jednostce bmol/l. Przelicznik to 1ng/ml = 2,5 nmol/l
W boreliozie sugerowane: górna granica stężenia prawidłowego oraz wartość podwyższona.
Naturalne źródła witaminy D
Witamina D jest głównie syntetyzowana dzięki promieniom słonecznym. Wraz z dietą dostarczamy sobie niewiele tej witaminy (maksymalnie 20% jej ilości). Źródła w pożywieniu to ryby (węgorz, łosoś, śledz) oraz niektóre odmiany grzybów jak grzyby shiitake.
Dawkowanie witaminy D
Dobranie dawki zależy przede wszystkim od położenia geograficznego. Im więcej słonecznych dni w miejscu w którym mieszkamy tym mniejsza powinna być suplementacja. Dla mieszkańców Polski i większości Europy borykających się z boreliozą zalecamy jednak suplementację minimum 2000 IU w okresie jesienno- zimowym (u osób z otyłością wartość ta powinna być podwojona).
W okresie wiosenno- letnim suplementacja nie jest wymagana o ile codziennie przez około 15 minut jesteśmy „wystawieni” na słońce w godzinach około 10–15, przy odsłonięciu minimum 20% ciała (krótka koszulka i spodenki), bez użycia filtrów UV oraz zachmurzenia.
Niedobór witaminy D
Objawami najczęściej pojawiającymi się przy niedoborze są wymioty, biegunki, bóle głowy, oczu, osłabienie, brak apetytu, nadmierne pragnienie i ogólne złe samopoczucie. Przy boreliozie i jej koinfekcjach często ciężko odróżnić objawy niedoboru witaminy D czy objawy które daje choroba z Lyme, dlatego zawsze warto zbadać jej poziom i rozpocząć suplementację.
Nadmiar witaminy D
Często słyszy się, że ktoś przyjmuje „końskie” dawki witaminy tj. 10 000 IU, a nieraz nawet i więcej. Pamiętajmy jednak, że nadmiar może prowadzić do hiperkalcemi czyli zwiększonego stężenia wapnia w surowicy. Jak wcześniej wspominałam, witamina D w organizmie przekształca się do jej czynnej formy, a ona powoduje zwiększone wchłanianie wapnia w jelitach, nerkach czy z kości. Dlatego też tak duże dawki powinny być dobierane tylko po konsultacji z lekarzem i tylko w skrajnych niedoborach.
Można więc zauważyć, że witamina D jest niezbędna w sprawnym funkcjonowaniu organizmu, a jej niedobory mogą mocno zwiększać ryzyko wielu chorób oraz nasilać objawy boreliozy. Pamiętaj więc o włączeniu witaminy D do swojej fitoterapii.
Suplementy z witaminą D znajdziesz TUTAJ